Sürdürülebilir Turizm

Sürdürülebilir turizm, etkileşimde bulunduğumuz ya da bulunmadığımız çevreyi bozmadan ve değişmesine engel olarak sonraki nesillere saklayabilme; ekosistem bütünlüğünü, biyolojik çeşitliliği ve doğal kaynakları koruma; turistik bölgelerde bulunan insanların ve turistlerin tüm gereksinimlerini çevreye duyarlı bir şekilde ilkeleri doğrultusunda geliştirilen bir yaklaşımdır.

Amacı ve Hedefi

Sürdürülebilir turizm ile; turizm dolayısıyla çevreye verilen zararın minimize edilmesi , tarihi ve kültürel miraslarımızın korunması, dolaylı ve doğrudan ülke ekonomisine katkı sağlanması, turistik bölge halkının ve turistlerin yaşam standartlarının iyileştirilmesi hedeflenmektedir.

Tüm bu hedefleri gerçekleştirmek için Kültür ve Turizm Bakanlığı ve TGA; GSTC (Küresel Sürdürülebilir Turizm Konseyi ) işbirliği ile bazı endüstriyel kriterlerin (TR-I) belirtildiği “Türkiye Sürdürülebilir Turizm Programı”nı yayınlamıştır. Program, 15.11.2022 tarihinde bir genelge yayınlanıp yürürlüğe resmi olarak girmiştir.

Sürdürülebilir Turizm Programı Kriterleri (TR-I) Nelerdir?

Program, dünya üzerinde GSTC ve hükümet işbirliğiyle geliştirilen ilk program olma özelliğini taşır.

Program kapsamında konaklama tesisleri için toplamda 42 kriterden oluşan aşamalar belirlenmiştir.

  • Aşama Kriterleri: 14 kriterden oluşur. Kriterlere %30 uyumun kanıtıdır. Sonucunda 1.Aşama Belgesi verilir. Belge üzerinde tek ve yeşil yaprak simgesi bulunur.
  • Aşama Kriterleri: 29 kriteri kapsar. Kriterlere %70 uyumun kanıtıdır. Sonucunda 2.Aşama Belgesi verilir. Belge üzerinde yeşil ve mavi olmak üzere iki yaprak simgesi bulunur.
  • Aşama (Sürdürülebilir Turizm Sertifikası): 42 kriteri kapsar. Kriterlere %100 uyumun kanıtıdır. Sonucunda Sürdürülebilir Turizm (Yeşil Turizm) Sertifikası verilir. Sertifika üzerinde yeşil, mavi ve lacivert olmak üzere 3 yaprak simgesi bulunur.

Sertifikanın/Belgelerin Geçerlilik Tarihi Nedir?

Sertifikaların denetim sıklığı ve geçerlilik tarihleri 1 yıl olarak belirlenmiştir. Her yıl sonunda haberli tekrar denetimleri gerçekleştirilecektir.

Sertifika/Belgelerin Fiyatlandırması Nedir?

Hizmet bedeli fiyatlandırmaları GSTC kriterlerine uygun şekilde ; tesislerin ölçeği, yatak sayısı, önemli koruma alanlarına uzaklığı gibi kriterler de dikkate alınarak firma özelinde hesaplanacaktır. Danışman firmalar aracılığı ile fiyatlar minimize edilebilir. Konuyla ilgili bizlerle irtibata geçebilirsiniz.

Sertifika Zorunlu Mudur?

Tüm konaklama tesisleri için zorunlu kılınmıştır.

Sertifikayı Almak İçin Son Tarih Nedir?

Sertifikasyon için son tarih 31 Aralık 2023 olarak belirlenmiştir. TGA tarafından yapılan duyuru , sertifikalandırmanın yılın son aylarına bırakılmaması gerektiği yönündedir.

Sertifika Alınmaması Durumunda Uygulanacak Cezai Yaptırımlar Nelerdir?

Sertifika alınmaması durumunda 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu kapsamında tesise uyarı niteliğinde ve maddi cezai yaptırımlar uygulanacaktır. Ayrıntılar için ilgili kanunu incelemeniz önem arz etmektedir.

Hemen Teklif Alın